Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Discover radiobubble

Είμαστε ένα ανοιχτό μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας, μια κοινότητα πολιτών που λειτουργεί στη βάση του εθελοντισμού. Έδρα μας είναι η Αθήνα, αν και πολλοί από εμάς ζουν σε άλλες πόλεις του κόσμου. Λειτουργούμε βάσει σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Δε ακολουθούμε την ιεραρχική δομή των συμβατικών μέσων πληροφόρησης.
Ενημερώνουμε με διαρκή ροή ειδήσεων τον πλανήτη γη για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης.
Πραγματοποιούμε δημοσιογραφικές έρευνες για θέματα που τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, έχουν την τάση να αποφεύγουν.
Παρεμβαίνουμε δυναμικά στον πολιτισμό, την επικοινωνία και την ενημέρωση.
Δημιουργούμε και υποστηρίζουμε δράσεις αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη.  


Live Radio. To 2007 καλέσαμε τους πολίτες “να πάρουν τα μέσα στα χέρια τους”. Μέχρι σήμερα έχουν ανέβει στις σελίδες μας 7.500 ραδιοφωνικές εκπομπές. Ανάμεσά τους εκπομπές για την πολιτική και τον πολιτισμό, την κουλτούρα του Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και των Creative Commons, πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις, ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις με  σημαίνοντα πρόσωπα του πολιτισμού και της πολιτικής και, φυσικά, απλούς πολίτες,
News και International News. To 2011 δημιουργήσαμε στο twitter, το hashtag #rbnews και καλέσαμε τους πολίτες να μεταφέρουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας το. Σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι δίνουν, μέσω αυτού, νόημα στον όρο “δημοσιογραφία των πολιτών”, ενώ το 2012 ήταν το δεύτερο δημοφιλές hashtag τoυ ελληνικού Twitter. Oι διασταυρωμένες ειδήσεις του, δημοσιεύονται στα blog των ειδήσεων ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των εργαλείων της παραδοσιακής δημοσιογραφίας, με αυτήν της δημοσιογραφίας των πολιτών.      
Hackademy. To 2012 δημιουργήσαμε την εκπαιδευτική δομή που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες δημοσιογράφους, τους επαγγελματίες δημοσιογράφους και την ακαδημαϊκή κοινότητα. To Hackademy δημιουργεί ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα και ημερήσια σεμινάρια με αντικείμενο τη συμμετοχική δημοσιογραφία στα Νέα Μέσα.
Blogs. Εδώ, αποτυπώνονται σκέψεις και ποιήματα των Ελλήνων blogger (και όχι μόνο), ενώ από εδώ εφορμά και το περιοδικό Μπαχάρ* που διανέμεται δωρεάν και τα αποτυπώνει στο χαρτί.
Μusic. Οι παραγωγοί μουσικών εκπομπών του radiobubble γράφουν για τα όσα ενδιαφέροντα ανιχνεύουν στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή και οργανώνουν τα live που γίνονται στο cafe/bar του radiobubble.
Community. Εδώ, οι πολίτες που ανήκουν στην ευρύτερη κοινότητα του radiobubble, ανεβάζουν τις ηχογραφημένες ραδιοφωνικές εκπομπές τους χωρίς προαπαιτούμενα, “έλεγχο” και “έγκριση”.

Η βάση μας, το radiobubble cafe/bar, από το πατάρι του οποίου εκπέμπουμε, είναι ένας  χώρος ανοικτός σε όλους. Bloggers, δημοσιογράφοι διεθνών μέσων που επισκέπτονται τη χώρα μας, ακαδημαϊκοί ερευνητές και ακτιβιστές, συζητούν εδώ για την πολιτική, την ποίηση, την κουλτούρα του ραδιοφώνου, την τεχνολογία και τα νέα μέσα.

Χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες για να προάγουμε την κουλτούρα της ελευθερίας του λόγου. 
Όραμά μας είναι η συμμετοχή όλων των πολιτών στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της πολιτικής.#rbnews: Been there, seen it, shared it. 
Ελέγχουμε - διασταυρώνουμε - δημοσιεύουμε τις ειδήσεις του #rbnews.
To #rbnews ήταν το δεύτερο δημοφιλές hashtag -το πρώτο ειδησεογραφικό- μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του twitter το 2012, με 393.049 tweets. Για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, δε χρειαζόμαστε μόνο τους πολίτες που μεταφέρουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας το, αλλά και την όσο το δυνατόν πιο συστηματική δουλειά της ομάδας των εθελοντών μας που ελέγχουν και διασταυρώνουν τις ειδήσεις 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, και φροντίζουν να δημοσιευτούν εδώ και εδώ. Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε και να μεγαλώσουμε την ομάδα μας με πολίτες δημοσιογράφους και bloggers ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

#rbnews international: Ειδήσεις από την Ελλάδα που δε θα μαθαίνατε αλλιώς.
Ενημερώνουμε σε 8 γλώσσες τον πλανήτη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Το Φθινόπωρο του 2012 ξεκινήσαμε μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών στην αγγλική γλώσσα, καθώς και σύντομα δελτία ειδήσεων στην Γαλλική και την Ισπανική, ενημερώνοντας τον πλανήτη για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Οι ειδήσεις μας σε άλλες γλώσσες είναι πλέον ικανές να υποστηρίξουν μια αυτόνομη ιστοσελίδα, καθώς “εκπέμπουμε” σε 8 γλώσσες (εκτός της ελληνικής), ενώ προγραμματίζουμε να προσθέσουμε και άλλες γλώσσες στο άμεσο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο παρέχουμε ανεξάρτητη ενημέρωση όχι μόνο στους Έλληνες της ομογένειας και τους πολίτες όλου του πλανήτη, αλλά και στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ελληνική γλώσσα.

Εκτός εισαγωγικών: Τα νέα του διαδικτύου για τους ανθρώπους εκτός διαδικτύου
Εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο για τους πολίτες που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο
Για το 2013, προγραμματίζουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να ενημερωθούν και οι ομάδες του πληθυσμού που δυσκολεύονται να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο. Έτσι, σχεδιάσαμε την έκδοση ενός εβδομαδιαίου “ενημερωτικού δελτίου” σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), που θα μπορεί να τυπωθεί και να αξιοποιηθεί αναλόγως. Θα είναι ελεύθερο για download και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης μιας και θα περιλαμβάνει και όλα τα θέματα που τα συμβατικά μέσα, επιδεικτικά, απαξιώνουν.

#rbnews: Η ιστορία ενός hashtag
Σε συνεργασία με το Hackademy, ερευνούμε την επίδραση του hashtag #rbnews στην εξέλιξη της δημοσιογραφίας των πολιτών.
Το hashtag #rbnews στο twitter, αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας ενός εργαλείου της δημοσιογραφίας των πολιτών που, αν και είναι όσο ανοικτό απαιτεί η κουλτούρα των social networks, αυτορρυθμίζεται μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας.
Αποτελεί έτσι και την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν «τα εργαλεία της νέας δημοσιογραφικής εποχής».
Ταυτόχρονα, μέσω της ιστορίας του rbnews ανιχνεύεται και το μέλλον της «παραδοσιακής», της «συμμετοχικής» και της «δημοσιογραφίας των πολιτών», των οποίων η εξέλιξη αποτελεί ζητούμενο για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, τους new media specialists και τις εταιρείες παροχής ενημέρωσης.
“H ιστορία ενός hashtag”, θα κυκλοφορήσει σε e-book με άδεια των Creative Commons, ενώ ταυτόχρονα θα εκδοθεί και ως βιβλίο παραδοσιακής μορφής στο χαρτί. Το αρχείο των tweet του #rbnews θα παραμείνει ανοικτό για περαιτέρω επιστημονική και δημοσιογραφική αξιοποίηση από όλους στο μέλλον.

Hackademy
Εκπαιδεύουμε πολίτες και μετεκπαιδεύουμε επαγγελματίες δημοσιογράφους στην ορθή χρήση των δημοσιογραφικών εργαλείων της νέας εποχής.
Το Hackademy ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 ως μια άτυπη εκπαιδευτική δομή της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης των τριών καθοριστικών πόλων του οικοσυστήματος της ενημέρωσης: της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών δημοσιογράφων & των οργανισμών ΜΜΕ και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος για τη “Δημοσιογραφία στα Νέα Μέσα” και το “Διαδικτυακό Ραδιόφωνο”, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013, μετά από 96 ώρες μαθημάτων και εργαστηρίων, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε και μια σειρά από σύντομα ημερήσια σεμινάρια και εργαστήρια. σε επιλεγμένες θεματικές.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, θα ξεκινήσει ο Β' Κύκλος σπουδών. Στόχος μας, είναι και αυτός ο κύκλος να είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους ή δωρεάν, έτσι ώστε να παρέχουμε απρόσκοπτα τις γνώσεις μας, τόσο στους πολίτες που θέλουν να ασκήσουν στην πράξη τη “δημοσιογραφία των πολιτών”, αλλά και στους επαγγελματίες δημοσιογράφους που επιθυμούν να εξειδικευτούν στη χρήση των Νέων Μέσων και των Νέων Τεχνολογιών.

Έρευνα για τις ιδιωτικοποιήσεις
Διεξάγουμε εκτεταμένη δημοσιογραφική έρευνα γύρω από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.
Από το 2010, η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα αποφάσισαν ότι λύση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αποτελεί, ανάμεσα σε άλλα, και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της. Σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτό, οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα αναγκαίο εργαλείο που η αξιοποίησή του θα οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Το 2012 ξεκινήσαμε μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για το θέμα. Τα αποτελέσματά της μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε εδώ και εδώ, καθώς το πρώτο της μέρος έχει ήδη ολοκληρωθεί, με την οικονομική στήριξη των μελών της κοινότητας και του Isvara Foundation.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού
Δημιουργούμε τη διαδικτυακή πλατφόρμας επικοινωνίας και συνεργιών των ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα.
Έχουμε ήδη εξασφαλίσει από το Isvara Foundation ένα μέρος της χρηματοδότησης που χρειαζόμαστε ώστε να διεξάγουμε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα με αφορμή την προγραμματιζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σκοπεύουμε ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και συνεργιών των ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα -μιας και οι οργανώσεις αυτές είναι αρκετές και αντιμετωπίζουν εύλογα προβλήματα οργάνωσης και συντονισμού.

Η κρίση και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Καταγράφουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της Ελλάδας.
Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας (ανάμεσά τους μονογονεϊκές οικογένειες, μετανάστες, εθνοτικές μειονότητες, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι, άτομα με ειδικές ανάγκες) έχουν χτυπηθεί σκληρά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Θέλουμε να καταγράψουμε και να παρουσιάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του προβλήματος. Το πρώτο μας project επικεντρώνεται στη χρήση των πασχόντων από τον ιό του HIV/AIDS ως επικοινωνιακό εργαλείο προ των εκλογών του Μαΐου του 2012. Τότε που οι ελληνικές Αρχές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στιγμάτισαν τις ιερόδουλες ασθενείς πάσχουσες από τον ιό, εκθέτοντας τις ταυτότητες και τα πρόσωπά τους σε κοινή θέα. Το ντοκιμαντέρ μας με το συγκεκριμένο θέμα είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Η δεύτερη γενιά

Στοχεύουμε στο να δώσουμε φωνή στους μετανάστες δεύτερης γενιάς που ζουν στη χώρα.
Αν και είναι ευρέως γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς. Αυτοί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα αποκλεισμού.
Σε συνεργασία με μετανάστες δεύτερης γενιάς προγραμματίζουμε την έκδοση ενός βιβλίου και ενός e-book που μέσω κειμένων και φωτογραφιών θα καταγράφει τη ζωή τους στην Ελλάδα, δίνοντάς τους έτσι “φωνή”.

Υποστήριξη / συντονισμός των κινήσεων αλληλεγγύης ανά τη χώρα.
Δημιουργούμε ένα δίκτυο-πλατφόρμα που συνδέει τις εκατοντάδες, σπαρμένες ανά τη χώρα, κινήσεις αλληλεγγύης
Από τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλή τιμή απευθείας στους καταναλωτές, μέχρι τους εθελοντές εκπαιδευτικούς του #tutorpool και τη ΓΕΝΟΠ που επανασυνδέει το ρεύμα σε άπορες οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εκατοντάδες είναι οι κινήσεις αλληλεγγύης κάθε είδους που ξεπήδησαν στη χώρα μας μετά την επέλαση της οικονομικής κρίσης. Δημιουργούμε ένα δίκτυο-πλατφόρμα που συνδέει και οργανώνει τις εκατοντάδες, σπαρμένες ανά τη χώρα, κινήσεις αλληλεγγύης, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα του συντονισμού μεταξύ τους όσο και με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού, ώστε να είναι αποτελεσματικές.

Ο χρυσός της Χαλκιδικής
Καλύπτουμε τα όσα συμβαίνουν στη Χαλκιδική με αφορμή τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις χρυσού
Καλύπτουμε με πληρότητα τα όσα συμβαίνουν στη Χαλκιδική με αφορμή τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις χρυσού, ενώ προχωράμε στην έκδοση της έρευνάς μας στο χαρτί και την κυκλοφορία του ραδιοφωνικού μας ντοκιμαντέρ για το θέμα.#rbnews international est, au sein de radiobubble, issu du besoin de partager des nouvelles des Grèce inédites avec un public international à une époque d'intérêt intense pour ce pays à travers le monde. Nous connaissons la situation de première main et nous nous consacrons à couvrir les événements en Grèce tout en fournissant les informations indispensables à la compréhension du contexte politique, économique, social et culturel aux lecteurs de ce blog et aux auditeurs de la zone de #rbnews internationalL'équipe #rbnews comprend des journalistes citoyens qui vivent en Grèce mais aussi à l'étranger, et couvre et commente de manière régulière et souvent exclusive les événements qui donnent forme à la Grèce d'aujourd'hui, en neuf langues : en grec, en anglais, en français, en espagnol, en danois, en néerlandais, en allemand, en italien et en portugais.

Vous pouvez écouter la zone internationale de #rbnews en direct les samedis de 13 à 15 heures (heure d'Europe centrale) :

Ou bien, vous pouvez lire le blog dans la langue de votre choix :

Nous sommes un média ouvert de communication et d'information géré par une équipe de bénévoles. Nous sommes basés à Athènes, bien que plusieurs d'entre nous vivent dans d'autres villes à travers le monde. Nous fonctionnons sur la base de relations de confiance et de respect mutuel. Nous ne nous conformons pas à la structure hiérarchique des médias conventionnels dominants. 
Nous informons le monde des événements de la Grèce en crise à travers un flux d'informations permanent.
Nous menons des recherches en profondeur sur des sujets que les médias dominants tendent à ignorer.
Nous participons à la vie culturelle, nous encourageons la communication et nous diffusons l'information. 
Nous développons, encourageons et soutenons des initiatives de solidarité envers ceux qui sont dans le besoin.
Live Radio. En 2007, nous avons lancé un appel aux citoyens en leur disant de prendre le contrôle des médias. A ce jour, nous avons mis en ligne 7 500 émissions de radio sur notre site, parmi lesquelles des émissions politiques, musicales et culturelles, des émissions sur les Creative Commons et les logiciels open source, des pièces de théâtre inédites à la radio, des documentaires, et des interviews avec des vedettes médiatiques aussi bien que de simples citoyens.  
News & International News. En 2011, nous avons lancé le hashtag #rbnews et demandé au public de s'en servir pour tweeter des nouvelles. Des centaines d'internautes sont ainsi devenus des citoyens journalistes, et #rbnews était le deuxième hashtag le plus utilisé en Grèce en 2012. En collaboration avec les utilisateurs de Twitter, nous avons élaboré un code de conduite volontaire pour réguler l'usage du hashtag. Nous publions les informations que nous avons vérifiées sur nos pages news, combinant ainsi les outils du journalisme traditionnel, des nouveaux médias et du reportage participatif. 
Hackademy. En 2012, nous avons fondé ce centre de formation informel qui organise des ateliers et des séances de partage des compétences sur les nouveaux médias et le journalisme participatif. Hackademy fait le lien entre la société civile, les professionels des médias et les milieux intellectuels.
La section Blogs met en ligne les pensées des blogueurs et des poètes grecs et publie le magazine gratuit  Μπαχάρ* sous forme imprimée.
La section Musique propose une sélection variée - et parfois éclectique - de musique à nos auditeurs et aux lecteurs du blog, et organise des événements publics et des concerts au café/bar de radiobubble.
La section Communauté héberge des émissions de radio et des podcasts produits et mis en ligne par des internautes.

Notre base, c'est le Café/Bar de radiobubble: un espace ouvert à tous, où les blogueurs grecs, mais aussi des journalistes internationaux et des activistes qui visitent la Grèce peuvent se rencontrer et papoter (sur les ondes et hors les ondes) au sujet des nouvelles, de politique, d'art, de culture radio, de technologie et de nouveaux médias.

Nous utilisons les outils des nouvelles technologies pour défendre la liberté d'expression. 
Notre vision, c'est un monde où tous les citoyens participent à la vie culturelle et politique. 


#rbnews: J'y étais, j'ai vu, j'ai partagé  
Nous suivons le hashtag #rbnews 24/7 pour collecter et vérifier les nouvelles fournies par les utilisateurs grecs de Twitter
#rbnews était le deuxième hashtag le plus populaire en Grèce en 2012, avec 393,049 tweets. En 2013, nous comptons bien être les premiers. Pour y arriver, il faut que les citoyens journalistes continuent à utiliser le hashtag pour diffuser des informations, mais il faut aussi que notre équipe de bénévoles puisse travailler systématiquement, jour et nuit, pour vérifier les informations et les intégrer à notre flux. Nous comptons également reforcer notre équipe de blogueurs qui choisissent des éléments d'information importants et en font des articles.

#rbnews international: Les nouvelles de Grèce dont vous n'avez pas eu de nouvelles
Nous informons le monde des événements en Grèce en 8 langues

A l'automne 2012, nous avons lancé une émission en anglais ainsi que des bulletins d'information en français et en espagnol. Nos activités d'information dans d'autres langues que le grec sont maintenant suffisemment importantes pour avoir leur propre page web, international.radiobubble.gr. Nous en sommes déjà à 8 langues (autres que le grec) et nous cherchons à en ajouter encore plus, afin d'informer le monde, mais aussi les communautés d'immigrés qui vivent en Grèce, de ce qu'il se passe dans le pays.

Hors guillemets: Les nouvelles du web pour ceux qui n'y sont pas
Nous cherchons à atteindre ceux qui ne sont pas en ligne avec un bulletin hebdomadaire sur la Grèce 

Enfin, en 2013, nous comptons chercher comment atteindre la partie du public qui n'est pas sur internet. Nous sommes en train de créer un bulletin hebdomadaire en grec, anglais et français, que nous mettrons en ligne en version imprimable. Les auditeurs de radiobubble pourront ainsi le télécharger, l'imprimer et le faire passer à des parents ou des amis dont la seule source d'information était les médias dominants.

#rbnews: L'Histoire et un hashtag
Nous étudions le rôle de #rbnews dans le journalisme citoyen en Grèce

Nous avons conservé des archives des informations que nous avons collectées et vérifiées, et nous cherchons à récupérer la totalité des tweets tagués avec #rbnews sur Twitter. Le hashtag #rbnews est la première tentative fructueuse de créer un tel outil pour le journalisme citoyen. C'est un outil aussi ouvert que le requiert le média lui-même, mais aussi régulé par un code de conduite. En ce sens, c'est un exemple-type des outils de cette nouvelle ère du journalisme. L'avenir du journalisme est en flux constant, et l'histoire de #rbnews sera une ressource inestimable pour les universitaires, le journalistes, les experts des médias sociaux et les groupes médiatiques qui s'intéressent à l'évolution des médias citoyens. Les conclusions de ce projet de recherche seront publiées en ligne en format e-book sous licence Creative Commons et seront également disponibles en version imprimée. L'archive des tweets sera également disponible sous forme de base de données pour des recherches futures.

Hackademy
Nous formons des journalistes citoyens et professionels en Grèce sur le journalisme participatif et les nouveaux médias
En juillet 2012, radiobubble a lancé Hackademy, un programme d'enseignement informel pour journalistes citoyens, mais aussi pour des journalistes professionnels qui veulent utiliser les outils et les stratégies des nouvelles technologies. Notre but est de permettre à chacun de mieux collecter, disséminer et partager l'information sur le web. Nous cherchons également à soutenir le développement des nouvelles méthodes du journalisme dans les médias grecs. Le premier cycle de séminaires sur les nouveaux médias et les radios web, de 96 heures chacun, ont commencé en novembre 2012. Nous entamerons un deuxième cycle d'ateliers gratuits ou à faible coût en septembre 2013, pour partager nos compétences avec ceux qui veulent participer au développement du journalisme citoyen. Nous subventionnerons également des séminaires pour journalistes professionnels qui veulent mieux comprendre les nouveaux médias et les nouvelles formes de journalisme qui se développent en ligne.

Suivi des privatisations
Nous enquêtons sur l'impact anticipé des privatisations en Grèce

La politique des gouvernements successifs de la Grèce depuis 2010, ainsi que de leurs partenaires au niveau de la Commission européenne, de la Banque centrale européenne et du Fonds monétaire international, a été de promouvoir la privatisation et/ou l'exploitation privée de biens, d'actifs et d'entreprises publics. Ils affirment que ceci aidera la Grèce non seulement à rembourser ses dettes, mais remettra aussi le pays sur la voie du développement économique, malgré de nombreuses preuves du contraire selon l'expérience en Grèce mais aussi à l'étranger. En 2012, radiobubble a mené un projet de recherche à ce sujet, qui était financé par la Fondation Isvara et les dons de nos lecteurs/auditeurs. En 2013-2014, nous continuerons ces recherches, en nous concentrant désormais sur des secteurs spécifiques que le gouvernement compte privatiser.

L'eau et l'assainissement dans les zones urbaines en Grèce
Nous donnons une tribune aux groupes activistes opposés à la privatisation de l'eau en Grèce
Radiobubble a reçu un nouveau financement de la Fondation Isvara en 2013 pour un projet de recherche sur  l'eau et l'assainissement dans les zones urbaines, afin d'analyser l'impact anticipé de la privatisation des compagnies des eaux d'Athènes et de Thessalonique, EYDAP et EYATH. Au-delà de mouvements sociaux de grande envergure contre la privatisation de l'eau, tels que Save Greek Water et Kinisi 136, il existe une foule d'organisations locales qui s'intéressent à la question, souvent sans ressources et sans coordination. Radiobubble est un média central pour ce type d'activisme et peut offrir à ces équipes la possibilité d'établir un réseau et de développer des synergies, tout en leur donnant une tribune qui leur permettra de se faire entendre.

La crise et les groupes sociaux vulnérables
Nous analysons les conséquences de la crise pour les groupes les plus vulnérables en Grèce

Les groupes sociaux vulnérables – tels que les familles monoparentales, les immigrés, les minorités ethniques, les toxicomanes, les sans-abri et les personnes ayant des besoins spécifiques ou souffrant de maladies chroniques – sont les plus touchés par la crise en Grèce. Nous voulons déterminer comment la crise les affecte et présenter nos conclusions sur divers médias. Notre premier projet porte sur l'utilisation du VIH/SIDA comme instrument électoral en Grèce: quelques jours avant les élections de mai 2012, les autorités sanitaires et la police ont arrêté un groupe de femmes séropositives et ont mis leurs noms et leurs photos en ligne. Les photos ont ensuite été diffusées par les médias dominants. Les autorités ont prétendu que les femmes étaient des prostituées et que, en tant que telles, elles représentaient un danger pour la santé publique. Il s'agit d'un cas évident de discrimination contre les porteurs du VIH et les malades du SIDA par le gouvernement afin de gagner des votes. Radiobubble est en train de produire un long-métrage vidéo au sujet de ces femmes, dont la sortie est prévue dans les mois qui viennent.

Deuxième génération 
Nous donnons la parole à la deuxième génération d'immigrés en Grèce
Les attaques racistes contre des immigrés en Grèce ces derniers mois, ainsi que les arrivées constantes de sans-papiers par voie terrestre ou maritime, sont des phénomènes bien connus. Ce qui est moins connu, c'est que les immigrés de deuxième génération, qui sont nés et ont grandi en Grèce, s'intègrent petit à petit dans la société, envers et contre tout. Nous voulons travailler avec ces jeunes pour produire un livre ou un e-book, avec texte et images, qui décrive leur vie en tant que Grecs.

La carte de la solidarité
Nous travaillons en contact avec les initiatives de solidarité en Grèce et à l'étranger
Des douzaines, peut-être même des centaines d'initiatives de solidarité sont nées en Grèce depuis le début de la crise, parmi elles, des universités qui aident les agriculteurs à vendre leurs produits directement aux consommateurs au prix de gros, ou le site bénévole #tutorpool qui donne des cours particuliers gratuits à des enfants qui ont besoin de soutien scolaire, ou encore des syndicalistes qui reconnectent l'électricité aux maisons des gens qui ne pouvaient pas payer leurs factures. En créant une carte de ces initiatives, nous espérons former un réseau qui leur permettra de mettre en commun leur experience, leurs compétences et leurs ressources pour le bénéfice du plus grand nombre.

L'impact des mines en Chalcidique
Nous suivons le mouvement contre les mines d'or dans le nord de la Grèce

La Chalcidique est une région du nord-est de la Grèce d'une beauté naturelle exceptionnelle. Elle risque la destruction totale, tant écologique que sociale, en raison du développement d'un projet de mine de métaux à grande échelle. Le projet est entièrement géré par une compagnie privée et ne présente aucun bénéfice pour la région, ses habitants ou même pour le pays tout entier. Nous avons mené des recherches exhaustives sur la question en 2012 et les publierons sous forme de livre ainsi que de documentaire radio.
#rbnews internacional nació en radiobubble desde la necesidad de compartir noticias no citadas sobre Grecia con el público internacional en un momento de gran interés en todo el mundo para este país. Como personas que tengamos conocimiento de primera mano de la situación, nos dedicamos a informar sobre los acontecimientos en Grecia propociando a la vez la necesaria información política, económica social y cultural de fondo a los lectores de este blog y los oyentes del programa de radio de #rbnews internacional. El equipo #rbnews está compuesto por periodistas ciudadanos que se basan en varias partes de Grecia, así como en el extranjero y proporcionan cobertura regular y muchas veces comentarios exclusivos sobre los eventos que dan forma a Grecia hoy en día, en nueve idiomas: griego, inglés, francés, castellano, danés , holandés, alemán, italiano y portugués.

Puedes escuchar el programa de #rbnews internacional los sábados, de 14h a 16h EET / EEST:
14h-14h30 noticias en inglés
14h30-15h30 análisis y comentarios en inglés
15h30-15h45 noticias en francés
15h45-16h noticias en castellano
O puedes elegir su idioma preferido abajo y leer el blog:

Somos un medio de comunicación e información abierto, dirigido por una comunidad de voluntarios. Nuestra sede está en Atenas, a pesar de que muchos de nosotros vivimos en otras ciudades de todo el mundo. Trabajamos sobre la base de relaciones de confianza y respeto mutuo. Nosotros no seguimos la estructura jerárquica, de medios de comunicación convencionales.
Informamos el mundo de los acontecimientos en Grecia afectada por la crisis a través de un flujo de noticias permanente.
Llevamos a cabo investigación en profundidad sobre temas que los medios de comunicación tienden a ignorar.
Participamos en la vida cultural, promovemos la comunicación y la difundimos la información.
Desarrollamos, promovemos y apoyamos iniciativas de solidaridad para las personas necesitadas.

Radio en directo. En el año 2007, hemos convocado a los ciudadanos que tomen los medios de comunicación en sus propias manos. Hasta hoy, 7500 programas de radio 7500 se han colgado a nuestra página de web. Estos incluyen programas sobre la política, la música, la cultura, el software de código abierto, la licencia abierta de Creative Commons, obras radiofónicas originales, documentales de radio, y entrevistas con ambos los protagonistas de las noticias y los ciudadanos comunes.
Noticias y Noticias Internacionales. En 2011, se creó el hashtag #rbnews y hemos llamado a la ciudania a utilizarlo para tuitear noticias. Cientos se convirtieron así en periodistas ciudadanos y #rbnews fue el segundo hashtag más popular en Grecia en 2012. Colaboramos con usuarios de twitter para desarrollar un código de conducta voluntario que regula el uso del hashtag. La Información verificada se publica en nuestras páginas de noticias, que combina las herramientas del periodismo tradicional, los nuevos medios y la reportaje  participativo.
Hackademia. En 2012, creamos esta organización de aprendizaje informal ofreciendo talleres y sesiones de intercambio de habilidades en los nuevos medios y el periodismo participativo. Hackademia conecta la sociedad civil, profesionales de los medios y la sociedad académica.
La Sección de Blogs publica los pensamientos de los bloggers y poetas griegos en línea, y publica la revista gratuita Bahar* llevandoles a papel.
La Sección de Música propone una selección diversa, ya veces ecléctica de la música a nuestros oyentes y lectores del blog, y organiza eventos y conciertos en el Café / Bar radiobubble.
La Sección de Comunidad es el anfitrion de programas de radio y podcasts producidos y colgados por los ciudadanos.

Nuestra casa es el Café / Bar radiobubble, un espacio abierto a todos, donde los bloggers griegos, sino también periodistas y activistas internacionales que visitan Grecia tienen la oportunidad de conocer y conversar (en el aire o fuera del aire) sobre noticias, política, arte, cultura de la radio, la tecnología y la nuevos medios de comunicación.

Utilizamos las herramientas que ofrecen las nuevas tecnologías para promover la libertad de expresión.
Tenemos la visión de que todos los ciudadanos deben participar en la vida cultural y política.


#rbnews: Vivido, visto, compartido.
Monitoreamos el hashtag #rbnews 24/7 para seleccionar  noticias proporcionadas por los usuarios griegos de twitter.
#rbnews fue el segundo hashtag más popular en Grecia en 2012 con 393.049 tweets. En 2013, vamos a ser el primero. Para esto, necesitamos periodistas ciudadanos que siguen a tuitear noticias con el hashtag, pero también necesitamos nuestros voluntarios que seleccionan las noticias para poder trabajar de manera sistemática, en torno al reloj, para verificar la información y colgarla a nuestro flujo de noticias. También tenemos que fortalecer nuestro equipo de bloggers que seleccionan noticias importantes y las desarrollan en forma de artículos.

#rbnews internacional: Noticias de Grecia de las que no has oído hablar
Informamos al mundo de los acontecimientos en Grecia en 8 idiomas
En el otoño de 2012, pusimos en marcha un programa de noticias en Inglés junto con los informativos semanales de noticias en castellano y francés. Nuestro periodismo en idiomas distintos del griego es ahora lo suficientemente sustancial para que tenga su propia página de web, international.radiobubble.gr. Ya nos hemos expandido a un total de 8 idiomas (aparte del griego), y estamos investigando añadiendo aún más idiomas, con el fin de informar al mundo, sino también a las comunidades de inmigrantes que viven en Grecia, de los acontecimientos y desarrollos actuales en el país .

“Un-quote” (Fuera de comillas): Noticias en línea para que la gente fuera de línea
Vamos a llegar a la gente fuera de línea con un boletín semanal sobre Grecia
Por último, en 2013 vamos a explorar maneras de llegar a los ciudadanos más allá de la Internet. Estamos en el proceso de creación de un boletín semanal en griego, inglés y francés, para ser publicado en un formato listo para impresión. La audiencia de Radiobubble entonces será capaz de descargar, imprimir y compartir el boletín con sus amigos y su familia, cuya única fuente de información fueron los convencionales medios de comunicación.

#rbnews: Historia y un hashtag
Estudiamos el papel desempeñado por el #rbnews en griego periodismo ciudadano
Tenemos nuestro propio archivo de noticias y estamos tratando de recuperar el pleno el archive de tweets del #rbnews. El hashtag #rbnews es el primer intento exitoso de todo el mundo para crear una herramienta para el periodismo ciudadano. Está tan abierto como es requerido por la cultura de las redes sociales, pero también se auto-regula a través de un código de conducta. Es típico de las herramientas que están surgiendo en esta nueva era del periodismo. El futuro del periodismo está en un proceso de cambio, y la historia del hashtag #rbnews puede proporcionar un recurso invaluable para los académicos, periodistas, expertos en medios sociales y los grupos de medios de comunicación interesados en la evolución de los medios ciudadanos. Los resultados de este estudio serán publicados en línea en formato de e-libro bajo de la licencia de Creative Commons, y también estará disponibles en formato impreso. El archivo de los tweets también estará disponible como una base de datos para futuras investigaciones.

Formamos a ciudadanos y a periodistas profesionales griegos en  periodismo participativo y nuevos medios
La “Hackademy” (Hackademia) se lanzó por Radiobubble en julio de 2012 como un programa de aprendizaje informal de periodistas ciudadanos, pero también de periodistas profesionales que quieran emplear las herramientas informativas y las estrategias que ofrecen las nuevas tecnologías. Nuestro objetivo es permitir a las personas  mejorar su contribución a la recopilación, difusión e intercambio de información a través de la red. También queremos apoyar el desarrollo de nuevas formas de periodismo en los medios de comunicación griegos. El primer ciclo de formación en Nuevos Medios y Web Radio, de 96 horas cada uno, se inició en noviembre de 2012. Vamos a comenzar un segundo ciclo de talleres gratuitos o de bajo coste en septiembre de 2013, con el objetivo de compartir nuestros conocimientos con las personas que quieren contribuir al periodismo ciudadano. También estaremos ofreciendo seminarios subvencionados para periodistas profesionales que quieren ampliar su comprensión de los nuevos medios y las nuevas formas de periodismo en evolución en la red.

Seguimiento de las privatizaciones 
Investigamos y evaluamos el impacto anticipado de las privatizaciones masivas en Grecia
La política apoyada por los gobiernos griegos desde 2010, junto con sus socios de la Comisión Europea, el Banco Central Europeo y el Fondo Monetario Internacional, ha sido la de impulsar la privatización y la utilización privativa del dominio público, los bienes públicos y las empresas públicas. Ellos dicen que esto no sólo ayudará a Grecia pagar su deuda, sino también llevar a el desarrollo económico del país, a pesar de abundantes pruebas de lo contrario derivado de la experiencia griega e internacional. En 2012, Radiobubble realizó una investigación en el tema de las privatizaciones, con financiamiento de la Fundación Isvara y donaciones de nuestros lectores y oyentes. En 2013-2014, vamos a continuar esta investigación, centrándonos en sectores individuales que estan sujetos a privatización.

Agua y saneamiento en las zonas urbanas de Grecia
Ofrecemos una plataforma para los grupos de activistas opuestos a la privatización del agua griega
En 2013, Radiobubble aseguró mayor financiación de Fundación Isvara para llevar a cabo una investigación sobre el tema del agua y el saneamiento en las zonas urbanas de Grecia con el fin de analizar el impacto previsto de la privatización del agua de Atenas y Salónica y las empresas de saneamiento EYDAP y EYATH. Además de los movimientos sociales más grandes que se oponen a la privatización del agua, como Save Greek Water y Kinisi 136, muchos pequeños grupos de base están tratando de abordar esta cuestión, a menudo con poco o nada de recursos y coordinación. Como un medio de comunicación esencial para los movimientos activistas, Radiobubble ayudará a estos grupos crear red y desarollar sinergias, así como proporcionar una plataforma para que sus voces sean escuchadas.

La crisis y los grupos sociales vulnerables
Analizamos el impacto de la crisis sobre los grupos sociales vulnerables en Grecia.
Los grupos sociales vulnerables - incluyendo familias monoparentales, inmigrantes, minorías étnicas, drogodependientes, personas sin hogar y personas con necesidades especiales o con enfermedades crónicas - son los más afectados por la actual crisis en Grecia. Queremos analizar cómo la crisis les afecta y presentar nuestros hallazgos usando una variedad de medios. Nuestro primer proyecto se centrará en el VIH / SIDA como una herramienta electoral: poco antes de las elecciones de mayo de 2012, las autoridades sanitarias griegas junto con la policía arrestó a un número de mujeres seropositivas y publicó sus nombres y fotografías en internet. Las fotografías fueron posteriormente reproducidas en los medios de comunicación. Las autoridades afirmaron que las mujeres eran trabajadoras del sexo y como tales, eran una amenaza para la salud pública. Así fue como el gobierno estigmatizó las personas seropositivas con el fin de ganar votos. Radiobubble está produciendo un video documental de larga duración sobre esas mujeres, que se publicará en los próximos meses.

La Segunda Generación
Damos voz a los inmigrantes de segunda generación en Grecia
Muchas personas saben sobre los ataques racistas contra los inmigrantes en Grecia en los últimos meses, o sobre las llegadas continuas de inmigrantes indocumentados por tierra o por mar. Menos conocido es el hecho de que la segunda generación de inmigrantes, nacidos y criados en Grecia, está creciendo e integrandose a la sociedad contra viento y marea. Queremos colaborar con estos jóvenes para producir un libro / e-libro de textos e imágenes que documentará su vida como ciudadanos griegos.

Trazando iniciativas solidarias
Creamos red con iniciativas de solidaridad en Grecia y en el extranjero
Decenas, tal vez incluso cientas de iniciativas de solidaridad han surgido en Grecia desde el comienzo de la crisis. Estas iniciativas incluyen universidades que apoyan a agricultores a vender sus productos a precios al por mayor directamente a los consumidores; el personal voluntario de la web #tutorpool, que proporciona tutoría gratuita a los alumnos con necesidad de apoyo académico; y  sindicalistas de la compañía eléctrica nacional que vuelven a conectar la luz en hogares de gente que no podía pagar sus facturas. Al trazar esta gran diversidad de colectivos solidarios esperamos crear una red que conecte los diferentes esfuerzos, permitiendoles poner en común conocimientos, capacidades y recursos con el fin de que se beneficien tantas personas como sea posible.

Investigar el impacto de la minería en Halkidiki
Informamos sobre el movimiento contra la minería de oro en el norte de Grecia
La región de Halkidiki en el noroeste de Grecia es un área de gran belleza natural. Está amenazada de extinción por la destrucción ambiental y social total por el desarrollo en curso de un enorme proyecto de extracción mineral. El proyecto está enteramente gestionado por la compañia privada y no traerá ningún beneficio a la región, sus habitantes o el país. Hemos investigado el tema extensamente durante el 2012 y publicaremos un informe impreso y un radio-documental.
#rbnews international è nata all'interno di radiobubble, dalla necessità di condividere con un pubblico internazionale notizie sulla Grecia che altrimenti ricevono poca attenzione, in un periodo di grande interesse mondiale per questo paese. Conosciamo  la situazione perché ci viviamo dentro, e ci impegniamo ad informare sui suoi sviluppi, fornendo allo stesso tempo le necessarie nozioni di base di politica, economia, società e cultura per i lettori di questo blog e per gli ascoltatori della “international zone” di #rbnews in radio. La squadra di #rbnews è composta da  giornalisti partecipativi in varie parti della Grecia ed anche all'estero, che forniscono copertura costante e spesso esclusiva, e commenti, sugli eventi più importanti del paese. Notizie e commenti sono in nove lingue: greco, inglese, francese, spagnolo, danese, olandese, tedesco, italiano e portoghese.

Potete ascoltare la “international zone” di #rbnews dalle 2 alle 4 di pomeriggio EET/EEST (dall'1 alle 3 in Italia).

2:00-2:30 Notizie in inglese
2:30-3:30 Analisi e commenti in inglese
3:30-3:45 Notizie in francese
3:45-4:00 Notizie in spagnolo

Oppure puoi scegliere la tua lingua preferita e leggere il blog

          
Siamo un media aperto di comunicazione ed informazione, gestito da una comunità di volontari. La nostra base è ad Atene, anche se molti di noi vivono in altre città in giro per il mondo. Ci basiamo su rapporti di fiducia e rispetto reciproco, e non c'è una struttura gerarchica come nei media mainstream e convenzionali.
Con un newsfeed permanente teniamo informato il mondo sulla Grecia colpita dalla crisi.
Facciamo approfondite ricerche su argomenti che i media mainstream tendenzialmente ignorano, e partecipiamo alla vita culturale, promuovendo la comunicazione e facendo girare le informazioni. Sviluppiamo, promuoviamo e supportiamo iniziative di solidarietà per i bisognosi.


Radio in diretta. Nel 2007 abbiamo chiesto ai cittadini di prendere in mano i media. Ad oggi sul nostro sito sono stati caricati 7500 programmi radio – di politica, di musica, di cultura, sui Creative Commons e sui software open source, radiodrammi originali, documentari radiofonici, ed interviste con giornalisti e normali cittadini.
News & International News. Nel 2011 abbiamo creato il hashtag #rbnews, chiedendo di usarlo per tweettare notizie. Centinaia di persone sono quindi diventate giornalisti partecipativi, e #rbnews, nel 2012, è stato il secondo hashtag più usato della Grecia. Abbiamo collaborato con i tweeter per sviluppare un codice di condotta volontario che regolamentasse l'uso del hashtag. Sulle nostre pagine pubblichiamo queste informazioni, dopo avere sottoposte a controlli incrociati, combinando i mezzi del giornalismo tradizionale, dei new media, e del partecipatory reporting.
Hackademy. Nel 2012 abbiamo lanciato questa organizzazione informale per l'insegnamento, con laboratori e sessioni di condivisione di nozioni di new media e giornalismo partecipativo. La Hackademy connette la società civile, i professionisti dei media, e l'accademia.
La sezione dei Blogs ospita i pensieri di blogger e poeti greci online, e  li  pubblica sulla rivista gratuita  Μπαχάρ*.
La sezione Musica propone a lettori ed ascoltatori una selezione musicale varia ed a volte eclettica, ed organizza eventi e concerti al Caffè/Bar di radiobubble.
La sezione Community ospita programmi radiofonici e podcast prodotti e caricati dai cittadini.La nostra casa è il Caffè/Bar di radiobubble: uno spazio aperto a tutti, dove blogger greci – ma anche giornalisti internazionali ed attivisti in visita in Grecia – si possono incontrare per parlare (in onda e fuori onda) di politica, arte, cultura radiofonica, tecnologia e new media.

Usiamo i mezzi forniti dalle nuove tecnologie per promuovere la libertà d'espressione.
Nella nostra visione tutti i cittadini dovrebbero partecipare alla vita politica e culturale.

#rbnews: starci, vedere, condividere. 
Monitoriamo l' hashtag #rbnews 24/7 per curare notizie fornite da gli utenti greci di Twitter . 
#rbnews è stato il secondo hashtag più diffuso della Grecia nel 2012 con 393.049 tweet. Nel 2013 vogliamo essere i primi. Per farcela ci serve che  i cittadini-giornalisti continuino ad usarlo per tweettare notizie, ma ci serve anche che i nostri curatori volontari siano in grado di lavorare in maniera sistematica ventiquattr'ore al giorno, per sottoporre le informazioni a controlli incrociati e caricarle sul nostro newsfeed. Dobbiamo anche rinforzare la nostra squadra di blogger, che seleziona le notizie più importanti e le sviluppa in articoli.

#rbnews international: Notizie dalla Grecia di cui non avete sentito parlare
Informiamo il mondo sugli sviluppi della situazione in Grecia, in otto lingue.
Nell'autunno del 2012 abbiamo lanciato un programma di notizie completo tutto in inglese, oltre ai bollettini settimanali in francese e spagnolo. L'insieme delle notizie in lingue diverse dal greco adesso è abbastanza grosso per una pagina web: international.radiobubble.gr. Ci siamo già espansi ad un totale di 8 lingue (oltre al greco), e stiamo cercando di aggiungerne altre, per informare il mondo – ma anche le comunità di migranti che vivono in Grecia – sugli eventi e gli sviluppi del paese.

Un-quote: Notizie online per gente offline
Ci rivolgeremo a chi è offline con una newsletter settimanale sulla Grecia
Infine, nel 2013, tenteremo di rivolgerci ai cittadini in modi che vanno oltre internet. Stiamo per creare una newsletter settimanale in greco, inglese e francese, pubblicata in un formato facile da stampare. Il pubblico di radiobubble potrà scaricarla, stamparla, e condividerla con familiari ed amici che si informavano solo con i media mainstream.

#rbnews: La storia ed un hashtag
Studiamo il ruolo svolto da #rbnews nel giornalismo partecipativo greco
Abbiamo un archivio di notizie curate da noi e stiamo cercando di recuperare da Twitter l'intero archivio #rbnews. Il nostro hashtag è stato il primo tentativo riuscito di fornire un mezzo al giornalismo partecipativo. È aperto quanto lo richiede la cultura dei social network, ma anche auto-controllato grazie al codice di condotta, aspetti tipici di questa nuova era del giornalismo. Il futuro del giornalismo è nei flussi, e la storia del hashtag #rbnews può essere una preziosa risorsa per accademici, giornalisti, esperti di social media, e gruppi di media interessati all'evoluzione dei media partecipativi. I risultati di questo studio saranno pubblicati online in e-book con licenza Creative Commons, e verranno anche stampati. L'archivio dei tweet diventerà una banca dati con possibilità di ricerca interna per future ricerche.

Insegniamo a giornalisti, professionisti e non, il giornalismo partecipativo ed i new media
La Hackademy è stata lanciata da radiobubble nel luglio del 2012 come programma informale di apprendimento per giornalisti partecipativi ma anche per professionisti che vogliono imparare ad usare i mezzi e le strategie resi possibili dalle nuove tecnologie. Il nostro scopo è di permettere alle persone di migliorare i loro contributi alla raccolta, alla diffusione, ed alla condivisione delle informazioni nel web. Vogliamo anche supportare lo sviluppo di nuovi metodi di fare giornalismo nei media greci. Il primo ciclo di lezioni di New Media e Web Radio, di 96 ore ciascuno, è iniziato nel novembre del 2012. A settembre 2013 ne inizieremo un secondo, gratis o a basso prezzo, per condividere le nostre capacità con cui vuole contribuire al giornalismo partecipativo. Offriremo anche seminari a pagamento per giornalisti professionisti che vogliano migliorare la loro comprensione dei new media e delle nuove forme di giornalismo che si stanno evolvendo online.

Attenti alle privatizzazioni
Seguiamo e studiamo l'impatto delle privatizzazioni di massa in Grecia
La politica portata avanti dai governi greci fin dal 2010, assieme ai loro partner della Commissione Europea, della Banca Centrale Europea e del Fondo Monetario Internazionale, è stata quella di spingere per la privatizzazione e l'utilizzo privato delle proprietà, dei fondi, e delle imprese pubbliche. Dicono che in tal modo non solo si aiuta la Grecia a ripagare il suo debito, ma si favorisce anche lo sviluppo economico del paese, nonostante le numerose dimostrazioni del contrario derivanti dall'esperienza in Grecia ed all'estero. Nel 2012, radiobubble ha fatto una ricerca sulla questione delle privatizzazioni, ricerca resa possibile dal finanziamento della Isvara Foundation e dalle donazioni di lettori ed ascoltatori. Nel 2013-2014 andremo avanti con questa ricerca, e ci concentreremo sugli specifici settori la cui privatizzazione è imminente.

Acqua e servizi sanitari nelle aree urbane della Grecia
Offriamo una piattaforma per gruppi di attivisti che si oppongono alla privatizzazione dell'acqua greca
Radiobubble ha ottenuto per il 2013 più fondi dalla Isvara Foundation per ricerche sulla questione dell'acqua e dei servizi sanitari nelle aree urbane della Grecia per analizzare  l'impatto delle privatizzazioni di tali aziende ad Atene e Salonicco – la EYDAP e la EYATH. Oltre ai grandi movimenti sociali che si oppongono alla privatizzazione dell'acqua, come Save Greek Water e Kinisi 136, ci sono moltissimi gruppi minori, spesso quasi del tutto privi di risorse e coordinazione. Radiobubble è un cardine fondamentale per le comunicazioni in questi ambiti, e permetterà a questi gruppi di formare una rete e di farsi sentire.

La crisi ed i gruppi sociali vulnerabili
Analizziamo l'impatto della crisi sui gruppi sociali più vulnerabili
La crisi colpisce con più violenza i gruppi sociali vulnerabili, come le famiglie con un solo genitore, i migranti, le minoranze etniche, i  consumatori di droghe, i senzatetto, i disabili  e i malati cronici. Vogliamo esaminare il modo in cui la crisi li colpisce, per poi divulgare su vari media i risultati delle inchieste. Il nostro primo progetto si concentrerà sull'HIV/AIDS come mezzo per guadagnare voti. Poco prima delle elezioni del maggio 2012, le autorità sanitarie, in collaborazione con la polizia, hanno arrestato alcune donne sieropositive ed hanno pubblicato online i loro nomi e le loro fotografie, che poi sono state riprese dai grandi media. Secondo le autorità quelle donne erano lavoratrici del sesso e rappresentavano quindi una minaccia per la salute pubblica. Il governo ha quindi stigmatizzato chi vive con l'HIV/AIDS per guadagnare voti. Radiobubble sta producendo un lungo documentario su queste donne, che uscirà nei prossimi mesi.

La seconda generazione 
Diamo voce alla seconda generazione di immigranti in Grecia
Molti sanno degli attacchi razzisti degli ultimi mesi contro gli immigrati in Grecia, o dei continui arrivi per terra o per mare di migranti senza documenti. Meno gente sa invece che la seconda generazione di immigrati, nati e cresciuti in Grecia, cresce ed interagisce con la società, contro ogni pronostico. Vogliamo collaborare con questi giovani e produrre un libro/e-book con testi ed immagini che documentino le loro vite da greci.

Una mappa delle iniziative di solidarietà
Ci connettiamo con le iniziative di solidarietà in Grecia ed all'estero
Dall'inizio della crisi sono sorte in Grecia decine, o forse centinaia di iniziative di solidarietà, come università che aiutano i contadini a vendere i loro prodotti a prezzo da ingrosso direttamente ai consumatori, il sito #tutorpool, gestito da volontari, che fornisce sostegno gratuito a scolari che ne hanno bisogno, e sindacalisti delle compagnie elettriche che riconnettono alla rete le case di chi non può permettersi di pagare le bollette. Stiamo mappando questa grande varietà di impegni di  solidarietà, con la speranza di connetterli tutti perché si possano condividere le conoscenze, le capacità e le risorse e beneficiare quindi più persone possibile.

Indaghiamo sull'impatto delle miniere in Calcidica
Seguiamo il movimento che si oppone alle miniere d'oro nel nord delle Grecia
La regione della Calcidica, nel nord-est della Grecia, ha una natura bellissima, e  lo sviluppo di un'enorme miniera d'oro rischia di distruggerne completamente ambiente e società. Il progetto è completamente privato e non porterà alcun vantaggio alla regione, agli abitanti, e nemmeno al paese. Abbiamo indagato a lungo la questione nel corso del 2012, ed i risultati verranno pubblicati sia su carta stampata che su un documentario in radio.
#rbnews international ontstond binnen radiobubble vanuit de behoefte om onderbelicht nieuws over Griekenland te delen met het internationale publiek, op een moment dat er wereldwijde belangstelling voor dit land bestaat. We zijn allemaal mensen die de Griekse situatie vanuit de eerste hand kennen en we doen ons uiterste best om verslag te doen over de ontwikkelingen in Griekenland en daarbij ook de noodzakelijke politieke, economische, sociale en culturele achtergronden te verstrekken aan de lezers van dit blog en de luisteraars van het radioprogramma #rbnews international.  Het #rbnews team bestaat uit citizen journalists die in verschillende delen van Griekenland en in het buitenland gevestigd zijn en regelmatig -en soms zelfs exclusief- nieuws en commentaren brengen met betrekking tot de gebeurtenissen die het Griekenland van vandaag vorm geven.  Dit gebeurt in negen talen: Grieks, Engels, Frans, Spaans, Deens, Nederlands, Duits, Italiaans en Portugees.

U kunt het radioprogramma #rbnews international 's zaterdags live horen van 13.00-15.00 Nederlandse tijd.


Of u kunt hieronder een andere taal kiezen en het nieuwsblog lezen:

We zijn een open communicatie- en informatiemedium, dat gerund wordt door een gemeenschap van vrijwilligers. We zijn gevestigd in Athene, hoewel velen van ons in andere steden wonen, verspreid over de hele wereld. We werken op basis van relaties die gekenmerkt worden door vertrouwen en wederzijds respect. Onze gemeenschap volgt niet de hiërarchische structuur van de conventionele, mainstream media.
Via een permanente newsfeed informeren we de wereld over de gebeurtenissen in het door de crisis getroffen Griekenland.
We verrichten onderzoek om onderwerpen die door de mainstream media vergeten lijken te worden verder uit te diepen.
We nemen deel aan het culturele leven, promoten communicatie en verspreiden informatie.
We ontwikkelen, promoten en steunen solidariteitsinitiatieven voor mensen in nood.
Live Radio. In 2007 deden we een oproep aan de mensen om hun eigen media te ontwikkelen. Tot aan de dag van vandaag werden er 7.500 radiouitzendigen op onze website geüpload. Daar onder zitten uitzendingen over politiek, muziek, cultuur, Creative Commons en open source software; hoorspelen, radiodocumentaires en interviews met opiniemakers en gewone burgers.
Nieuws & Internationaal nieuws. In 2011 maakten we de hashtag #rbnews en riepen we mensen op die hashtag te gebruiken om via twitter nieuws te melden. Op die manier werden honderden mensen citizen journalists en groeide #rbnews in 2012 uit tot de op één na populairste hashtag in Griekenland. In samenwerking met twitter-gebruikers werd een vrijwillige gedragscode afgesproken om zo het juiste gebruik van de hashtag te reguleren. Gecheckte en geverifieerde informatie komt op de nieuwspagina’s van onze website terecht waarbij de instrumenten van de traditionele journalistiek gecombineerd worden met  nieuwe media en participerende verslaggeving.
Hackademy. In 2012 lanceerden we deze informele onderwijsorganisatie die workshops en sessies organiseert waarbij vaardigheden worden gedeeld op het terrein van de nieuwe media en de participerende journalistiek. Hackademy verbindt de civil society, media professionals en de academische wereld met elkaar.
Via de Blogssectie zijn de gedachten van Griekse bloggers en dichters on-line te zien. Daarnaast zorgt deze afdeling er met de uitgifte van het gratis tijdschrift Μπαχάρ* voor dat een en ander ook in gedrukte vorm bestaat.
De Muzieksectie biedt onze luisteraars en bloglezers een diverse, en soms eclectische, selectie van muziek. Ook worden er events en concerten in het Radiobubble-café georganiseerd.
De Communitysectie biedt digitaal onderdak aan radiouitzendingen en podcasts die gemaakt en geüpload worden door individuele burgers.


Onze thuisbasis is het radiobubble-café: een plek die open staat voor iedereen; waar Griekse bloggers, buitenlandse journalisten en activisten die Griekenland bezoeken elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen praten over nieuws, politiek, kunst, radiocultuur, technologie en nieuwe media.

We gebruiken de instrumenten die de nieuwe technologieën ons verschaffen om de vrijheid van meningsuiting te promoten. 
Onze visie is dat iedereen aan het culturele en politieke leven zou moeten deelnemen.#rbnews: Been there, seen it, shared it.  
We volgen de hashtag #rbnews 24 uur per dag om geverifieerd nieuws te brengen dat wordt aangeleverd door Griekse twitter-gebruikers.
Met 393.049 tweets was #rbnews in 2012 de op één na populairste hashtag in Griekenland. In 2013 gaan we voor de eerste plaats. Daarvoor is het nodig dat citizen journalists nieuws-tweets blijven sturen met de hashtag #rbnews, maar ook dat onze vrijwillige nieuwsbeheerders in staat moeten zijn om dag en nacht systematisch te werken zodat ze de aangeleverde informatie kunnen cross-checken en op onze nieuwsfeed kunnen uploaden. Ook ons team van bloggers moet versterkt worden, zodat we het belangrijkste nieuws kunnen blijven selecteren en omvormen tot artikelen.

#rbnews international: het Griekse nieuws dat u nog niet vernomen had.
We informeren de wereld in acht talen over de ontwikkelingen in Griekenland
In de herfst van 2012 lanceerden we een volwaardige nieuwsuitzending in het Engels, met daarin weekbulletins in het Frans en Spaans. Ons aanbod van nieuws in andere talen dan het Grieks is nu substantieel genoeg om een eigen webpagina te hebben: international.radiobubble.gr. Inmiddels hebben we onze activiteiten uitgebreid tot 8 talen (naast het Grieks) en we bekijken of we er daar nog meer aan toe kunnen voegen zodat we de wereld, maar ook de migrantengemeenschappen in Griekenland, over de gebeurtenissen en ontwikkelingen in het land kunnen informeren.

Un-quote: Het online nieuws offline
Om ook de mensen te bereiken die niet on-line zijn, zullen we een wekelijkse nieuwsbrief over Griekenland samenstellen. 
In 2013 zullen we op zoek gaan naar manieren waarop we ook de mensen buiten het internet kunnen bereiken. We zijn bezig met het opzetten van een wekelijkse nieuwsbrief in het Grieks, Engels en Frans  in een printervriendelijke format. Op die manier kunnen de mensen die radiobubble volgen de nieuwsbrief delen met familie en vrienden die alleen de conventionele media als nieuwsbron hebben.

#rbnews: Geschiedenis en een hashtag
We bestuderen de rol van #rbnews in citizen journalism in Griekenland
We hebben ons eigen archief met geselecteerde nieuws items en we proberen om via Twitter het volledige archief van tweets met de hasthtag #rbnews te verkrijgen. #rbnews is de eerste succesvolle poging om een instrument voor citizen journalism te creëren. De hashtag heeft het open karakter dat past bij de cultuur van sociale netwerken. Tegelijkertijd is er ook sprake van zelfregulatie via een gedragscode. De toekomst van de journalistiek is in constante beweging en de geschiedenis van de hasthtag #rbnews kan een waardevolle bron zijn voor onderzoekers, journalisten, experts op het gebied van social media en media-organisaties die geïnteresseerd zijn in de evolutie van citizen media. De uitkomsten van dit onderzoek zullen on-line worden gepubliceerd in de vorm van een e-boek onder een Creative Commons licentie. Daarnaast zal het werk ook in gedrukte vorm leverbaar zijn. Het archief van tweets zal ook beschikbaar worden gesteld zodat het bij toekomstig onderzoek kan worden gebruikt als een database.

Hackademy 
We trainen citizen journalists en Griekse professionele journalisten op in participerende journalistiek en new media.
In juli 2012 lanceerde radiobubble de Hackademy, een informeel opleidingsprogramma voor citizen journalists en professionele journalisten die gebruik willen maken van de informatieinstrumenten en -strategieën die geboden worden door nieuwe technologieën. Het is onze doelstelling om mensen in staat te stellen hun bijdrage aan het verzamelen, verspreiden en delen van nieuws via het web te verbeteren. Ook willen we de ontwikkeling van nieuwe journalistieke methodes in de Griekse media ondersteunen. Het eerste hackademisch jaar begon in november 2012 en omvatte twee cursussen, over Nieuwe Media en Webradio, die elk uit 96 lesuren bestonden. In september 2013 zullen we beginnen met een tweede cyclus van gratis – of financieel laagdrempelige workshops om onze vaardigheden te delen met mensen die aan citizen journalism willen bijdragen. We zullen ook gesubsidieerde seminars aanbieden aan professionele journalisten die hun kennis van nieuwe media en de nieuwe vormen van journalistiek die zich online ontwikkelen, willen vergroten.

Het volgen van privatiseringsprocessen
We onderzoek en schatten de verwachte impact van de grootschalige privatiseringsprocessen in Griekenland
Sinds 2010 steunen de Griekse regeringen en hun partners in de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds de privatisering en de geprivatiseerde uitbating van publiek eigendom, publieke goederen en publieke ondernemingen. Ze zeggen dat dit Griekenland niet alleen zal helpen bij het terugbetalen van zijn schuld, maar dat het het land ook economische ontwikkeling zal brengen. De Griekse en internationale ervaringen bieden echter een overvloed aan bewijs voor het tegenovergestelde van dit optimisme. In 2012 verrichtte radiobubble onderzoek naar het onderwerp privatiseringen, dat gefinancierd werd vanuit de stichting Isvara en uit donaties van onze luisteraars en lezers. In 2013-2014 zullen we dit onderzoek voortzetten, waarbij de focus zal liggen op afzonderlijke sectoren die zijn voorgedragen voor privatisering.

Water en volksgezondheid in stedelijke gebieden van Griekenland
We bieden een platform aan activisten en organisaties die zich verzetten tegen de privatisering van water in Griekenland.
Radiobubble heeft in 2013 aanvullende middelen van het Isvara fonds veilig gesteld om een onderzoek te kunnen doen naar de kwestie van water en volksgezondheid in stedelijke gebieden van Griekenland en de impact die de privatisering van de watermaatschappijen in Athene (EYDAP) en Thessaloniki (EYATH) naar verwachting zal hebben. Naast een aantal grotere sociale bewegingen –zoals Save Greek Water en Kinisi 136- bestaan er ook een groot aantal grass-root organisaties die aandacht vragen voor dit onderwerp, maar die het meestal ontbreekt aan geld en coördinatie. Als communicatiespil voor activistische bewegingen zal radiobubble deze groepen in staat stellen om te netwerken en samenwerkingsverbanden te ontwikkelen. Daarnaast zal het een platform bieden waarop de stem van deze groepen gehoord kan worden.

De crisis en kwetsbare sociale groepen
We analyseren de impact die de crisis heeft op de kwetsbare sociale groepen in Griekenland. 
Kwestbare sociale groepen (zoals eenoudergezinnen, migranten, nationale minderheden, drusgverslaafden, daklozen en mensen met een handicap of chronisch zieken) worden het zwaarst getroffen door de huidige crisis in Griekenland. We willen onderzoeken hoe de crisis hen raakt en onze bevindingen via diverse media presenteren. De focus van ons eerste project ligt op het gebruik van de HIV/AIDS-problematiek tijdens de verkiezingsstrijd: vlak voor de Griekse verkiezingen van mei 2012 arresteerden de Griekse instanties voor volksgezondheid en de politie een aantal seropositieve vrouwen en publiceerden hun namen en foto's op internet. De foto's werden vervolgens overgenomen door de mainstream media. De autoriteiten beweerden dat de vrouwen als sexwerker actief waren en daarom een gevaar waren voor de volksgezondheid. Op die wijze stigmatiseerde de overheid een aantal seropositieven om daar electoraal gewin uit te halen. Radiobubble is bezig met een lange videodocumentaire over deze vrouwen die de komende maanden zal verschijnen.

De tweede generatie
We geven een stem aan de tweede generatie migranten in Griekenland. 
Veel mensen zijn bekend met de racistische aanvallen op migranten die de laatste tijd plaats vinden in Griekenland, of met de constante stroom van migranten zonder papieren die Griekenland over land of zee bereiken. Het is veel minder bekend dat de tweede generatie migranten, die in Griekenland geboren en getogen zijn, steeds groter wordt en er ondanks alle moeilijkheden in slaagt om in de samenleving te integreren. We willen met deze jonge mensen samenwerken om een boek/e-boek uit te geven waarin hun Griekse leven door middel van teksten en foto's zal worden vastgelegd.

In kaart brengen van solidariteitsinititatieven.
We netwerken met solidariteitsinitiatieven in Griekenland en het buitenland.
Sinds het begin van de crisis zijn er in Griekenland tientallen, of misschien zelfs wel honderden solidariteitsinitiatieven ontstaan. Deze initiatieven omvatten universiteiten die boeren helpen om hun producten rechtstreeks (dus zonder de bemiddeling van tussenpersonen) aan de consument te verkopen; de volledig door vrijwilligers gerunde #tutorpool-website die gratis bijlessen regelt voor scholieren die daar behoefte aan hebben; en leden van de vakbond van de nationale electricitetsmaatschappij die er voor zorgen dat de huizen van gezinnen die de electriciteitsrekening niet konden betalen weer van stroom worden voorzien. Door deze grote diversiteit aan solidariteitsinitiatieven in kaart te brengen hopen we een netwerk te creeren waarin de verschillende inspanningen met elkaar verbonden kunnen worden om zo te profiteren van elkaars kennis, vaardigheden en middelen zodat daar zoveel mogelijk mensen baat bij kunnen hebben.

Onderzoek naar de gevolgen van mijnbouw in de regio Chalkidiki
We doen verslag over de beweging die zich verzet tegen de ontwikkeling van goudmijnen in Noord-Griekenland.
De regio Chalkidiki in Noordoost- Griekenland is van een uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Het milieu en de sociale structuur van het gebied worden echter met totale vernietiging bedreigd door de ontwikkeling van een gigantisch mijnbouwproject. Het project is volledig in privé-handen en zal geen enkele vorm van voordeel opleveren voor de regio, de mensen of het land in zijn geheel. We hebben dit onderwerp in de loop van 2012 uitvoerig onderzocht en zullen er een verslag en een radioreportage over maken.


#rbnews internacional nasceu dentro de radiobubble de uma necessidade de compartilhar notícias não-relatadas sobre a Grécia com o público internacional durante um período de intenso interesse em todo o mundo para este país. Como pessoas que temos conhecimento de primeira mão da situação, estamos dedicados a relatar acontecimentos na Grécia, proporcionando ao mesmo tempoinformações anteriores e de segundo plano necessárias sobre política, economia, sociedade e cultura para os leitores deste blog e ouvintes da zona #rbnews internacional no rádio. A equipe #rbnews é composta de jornalistas cidadãos que moram em várias partes da Grécia, bem como no exterior e fornecem uma cobertura regular e muitas vezes exclusiva e comentários sobre eventos que formam a Grécia hoje, em nove línguas: Grego, Inglês, Francês, Espanhol, Dinamarquês, Holandês, Alemão, Italiano e Português.

Você pode ouvir a zona internacional #rbnews aos sábados, de 2 a 4pm EET / EEST:
2:00-2:30  Notícias em Inglês
2:30-3:30  Análise e comentários em Inglês
3:30-3:45  Notícias em francês
3:45-4:00  Notícias em espanhol 
Ou pode escolher abaixo a língua que voce prefere e ler o blog:


Somos um meio aberto de comunicação e informação, dirigido por uma comunidade de voluntários. Nossa sede está em Atenas, apesar de muitos de nós viverem em outras cidades ao redor do mundo. Atuamos com base em relações de confiança e respeito mútuo. Não seguimos a estrutura hierárquica de mídia convencional.
Informamos ao mundo sobre eventos relevantes a Grécia, a qual se encontra gravemente atingida pela crise, através de um newsfeed permanente.
Realizamos pesquisas em profundidade sobre temas que os meios de comunicação convencionais tendem a ignorar.
Participamos na vida cultural, e promovemos a comunicação e disseminação de informações.
Desenvolvemos, promovemos e apoiamos iniciativas de solidariedade para as pessoas necessitadas.Rádio ao vivo. Em 2007, chamamos os cidadãos para tomar os meios de comunicação em suas próprias mãos.Até o momento, 7.500 programas de rádio têm “subido” no nosso site. Eles incluem programas sobre política, música, cultura, Creative Commons e software de código aberto; peças de rádio originais, documentários de rádio, e entrevistas com ambos, newsmakers e cidadãos comuns.
News & News International. Em 2011, criamos a hashtag #rbnews e convocamos as pessoas a usá-lo para enviar notícias no twitter. Centenas, assim, tornaram-se jornalistas-cidadãos, e #rbnews foi o segundo hashtag mais popular na Grécia em 2012. Nós colaboramos com tweeters para desenvolver um código de conduta voluntário que regulamenta o uso da hashtag. Informações cruzadas são publicadas em nossas páginas de notícias, combinando as ferramentas do jornalismo tradicional, as novas mídias e a comunicação participativa.
Hackademy. Em 2012, criamos esta organização de aprendizagem informal oferecendo workshops e sessões de partilha de competências em novas mídias e jornalismo participativo.Hackademy conecta a sociedade civil, e profissionais da mídia e da sociedade acadêmica.
Na Seção de Blogs, os pensamentos de blogueiros e poetas gregossao postadoson-line, enquanto se publica a revista gratuita Bachar* que os oferece a oportunidade de serem impressos.
A Seção de Musica propõe uma seleção diversificada e, por vezes eclética, de música aos nossos ouvintes e leitores do blog, e organiza eventos e shows no Café / Bar Radiobubble.
A Seção Comunidade hospeda programas de rádio e podcasts produzidos e enviados pelos cidadãos.
Nossa casa é o radiobubble Café / Bar: um espaço aberto a todos, onde os blogueiros gregos, mas também jornalistas e ativistas internacionais que visitam a Grécia têm a oportunidade de conhecer e conversar (no ar ou fora do ar) sobre notícias, política, artes, cultura rádio, tecnologia e novas mídias.

Usamos as ferramentas oferecidas pelas novas tecnologias para promover a liberdade de expressão.
Temos uma visão de que todos os cidadãos devem participar na vida cultural e política.


#rbnews: Estive lá, o vi, o partilhei
Monitoramos a hashtag #rbnews 24/7 para curar notícias fornecidas por usuários do Twitter gregos.
#rbnews foi o segundo hashtag mais popular na Grécia, em 2012, com 393.049 tweets. Em 2013, prentendemos torná-lo o primeiro. Para isso, precisamos de jornalistas cidadãos que continuam twittar notícias usando a hashtag, mas também precisamos de nossos curadores voluntários para serem capazes de trabalhar de forma sistemática, em torno do relógio, para cruzar informações e enviá-las para o nosso feed de notícias. Nós também precisamos fortalecer a nossa equipe de blogueiros que selecionam notícias importantes e desenvolvê-las em artigos.

#rbnews internacional: Notícias da Grécia que você não tenha ouvido falar
Informamos ao mundo sobre os desenvolvimentos na Grécia em 8 línguas
No outono de 2012, lançamos um programa de notícias em Inglês, juntamente com boletins semanais em francês e espanhol. Nossa captação de notícias em línguas diferentes da língua grega é agora suficientemente substancial para uma página web própria, international.radiobubble.gr. Nós já temos expandido para um total de oito idiomas (exceto grego), e estamos tentando acrescentar ainda mais, a fim de informar ao mundo, mas também às comunidades de imigrantes que vivem na Grécia,  sobre eventos e desenvolvimentos atuais no país.

Un-quote: notícias on-line para as pessoas off-line
Nós vamos chegar às pessoas off-line com um boletim semanal sobre Grécia
Finalmente, em 2013, estaremos explorando maneiras de chegar aos cidadãos, além da Internet.Estamos no processo de criação de um boletim informativo semanal, em grego, Inglês e Francês, a ser publicado em um formato para impressão. O público de radiobubble então será capaz de baixar, imprimir e compartilhar as novidades com a família e amigos, cuja única fonte de notícias foi a mídia convencional.

#rbnews: História e a hashtag
Estudamos o papel desempenhado pelo #rbnews no jornalismo cidadão grego
Temos o nosso próprio arquivo de notícias curadas e estamos buscando recuperar o arquivo de #rbnews tweets completo do Twitter. A hashtag #rbnews é a primeira tentativa bem sucedida em todo o mundo para criar uma ferramenta para o jornalismo cidadão. Ele é tão aberto quanto requerido pela cultura das redes sociais, mas também auto-regulada através de um código de conduta. É típico de ferramentas que estão surgindo nesta nova era do jornalismo. O futuro do jornalismo está em fluxo, e a história da hashtag #rbnews pode fornecer um recurso inestimável para os acadêmicos, jornalistas, especialistas em mídia social e grupos de mídia interessados na evolução da mídia cidadã. Os resultados deste estudo serão publicados on-line em formato e-book sob uma licença Creative Commons e também estará disponível em versão impressa. O arquivo de tweets também estará disponível como um banco de dados pesquisável para futuras pesquisas.

Treinamos cidadãos e profissionais jornalistas gregos em jornalismo participativo e novas mídias
O Hackademy foi lançado pela radiobubble em julho de 2012 como um programa de aprendizagem informal para jornalistas cidadãos, mas também jornalistas profissionais que querem se envolver com ferramentas de informação e estratégias oferecidas pelas novas tecnologias. Nosso objetivo é capacitar as pessoas a melhorar a sua contribuição para a coleta, divulgação e compartilhamento de informações através da web.Queremos também apoiar o desenvolvimento de novos métodos de jornalismo nos meios de comunicação gregos. O primeiro ciclo de ensino para Novas Mídias e Web Rádio, de 96 horas cada, começou em novembro de 2012. Vamos começar um segundo ciclo de oficinas gratuitas ou de baixo custo, em setembro de 2013, com o objetivo de compartilhar nossas habilidades com as pessoas que querem contribuir para o jornalismo cidadão. Nós também estaremos oferecendo seminários subsidiados para os jornalistas profissionais que querem expandir sua compreensão de novas mídias e as novas formas de jornalismo em evolução na Internet.

Rastreando privatizações
Pesquisamos e avaliamos o impacto previsto de privatizações em massa na Grécia
A política apoiada por governos gregos desde 2010, juntamente com os seus parceiros da Comissão Europeia, o Banco Central Europeu e o Fundo Monetário Internacional, tem sido a de empurrar para a privatização e utilização privada dos bens públicos e empresas públicas. Eles dizem que isso não só vai ajudar a Grécia a pagar suas dívidas, mas também trazer o desenvolvimento econômico para o país, apesar da abundante evidência em contrário derivada da experiência grega e internacional. Em 2012, radiobubble realizou uma pesquisa sobre a questão das privatizações, com financiamento da Fundação Isvara e doações de nossos leitores e ouvintes. Em 2013-2014, iremos continuar esta pesquisa, com foco em setores específicos em processo de privatização.

Água e saneamento em áreas urbanas da Grécia
Nós fornecemos uma plataforma para grupos de ativistas que se opõem à privatização da água grega
Radiobubble garantiu mais financiamento da Fundação Isvara em 2013 para realizar pesquisas sobre a questão da água e do saneamento em áreas urbanas da Grécia, a fim de analisar o impacto previsto da privatização das empresas de água e saneamento, EYDAP e EYATH respectivamente, de Atenas e Salónica. Além de grandes movimentos sociais opostos àprivatização da água, como por exemplo a Save Greek Water e Kinisi 136, uma infinidade de pequenos grupos de base estão tentando resolver este problema, muitas vezes com poucos, ou nenhum, recursos e coordenação. Como um meio de comunicação fundamental para os movimentos ativistas, radiobubble vai possibilitar que esses grupos criem uma rede entre si e desenvolvem sinergias, bem como fornecer uma plataforma para que suas vozes sejam ouvidas.

A crise e os grupos sociais mais vulneráveis
Analisamos o impacto da crise sobre os grupos sociais mais vulneráveis na Grécia.
Grupos sociais vulneráveis - incluindo as famílias monoparentais, os migrantes, as minorias étnicas, os toxicodependentes, os sem-abrigo e as pessoas com necessidades especiais ou de doenças crônicas - são mais atingidos pela atual crise na Grécia. Queremos analisar a forma como a crise os afeta e apresentar os nossos resultados usando uma variedade de meios de comunicação. Nosso primeiro projeto vai se concentrar em HIV / AIDS como uma ferramenta eleitoral: pouco antes das eleições de maio de 2012, as autoridades de saúde gregas, juntamente com a polícia prendeu um número de mulheres HIV-positivas e lançaram seus nomes e fotografias online. As fotos foram mais tarde reproduzidas em meios de comunicação. As autoridades afirmaram que as mulheres eram prostitutas e, como tal, eram uma ameaça para a saúde pública. O governo, portanto, estigmatizou pessoas que vivem com HIV / AIDS, a fim de ganhar votos. Radiobubble está produzindo um vídeo-documentário de longa-metragem sobre as mulheres, a ser lançado nos próximos meses. 

A Segunda Geração
Nós damos uma voz para a segunda geração de imigrantes na Grécia
Muitas pessoas sabem sobre os ataques racistas contra imigrantes na Grécia nos últimos meses, ou sobre chegadas contínuas de imigrantes indocumentados por terra ou por mar. Menos conhecido é o fato de que a segunda geração de migrantes, que nasceram e foram criados na Grécia, está crescendo e se integrando na sociedade contra todas as probabilidades. Queremos colaborar com estes jovens para a produção de um livro / e-book de textos e imagens que documentam suas vidas como gregos.

Traçar iniciativas de solidariedade
Networking com iniciativas de solidariedade, na Grécia e no exterior
Dezenas, talvez centenas, de iniciativas de solidariedade surgiram na Grécia desde o início da crise. Estas iniciativas incluem universidades que apoiam os agricultores para vender seus produtos a preços de atacado diretamente aos consumidores; os voluntários do website #tutorpool, que oferecem aulas gratuitas para alunos que necessitam de apoio académico; e membros do sindicato da empresa de energia que reconectam a eletricidade para as casas das pessoas que não tinham dinheiro para pagar suas contas. Ao traçar esta grande diversidade de solidariedade, esperamos criar uma rede entre as diferentes tentativas, permitindo-lhes partilhar conhecimentos, habilidades e recursos a fim de beneficiar o maior número de pessoas possível.

Pesquisando o impacto da mineração em Halkidiki
Relatamos o movimento contra mineração de ouro no norte da Grécia
A região de Halkidiki no nordeste da Grécia é uma área de grande beleza natural.Ela está ameaçada de destruição ambiental e social total, pelo desenvolvimento de um enorme projeto de mineração de ouro em andamento. O projeto é executado inteiramente por empresas privadas e não trará algum benefício para a região, seu povo, ou mesmo para o país. Nós pesquisamos extensivamente todas as questōes relacionadas a este tema em 2012, e vamos publicar um relatório sobre o assunto e também produzir um documentário de rádio.

Radio Bubble ist ein offenes Nachrichten- und Kommunikations- Medium, eine Bürgergemeinschaft, die auf die Arbeit Freiwilliger angewiesen ist. Der Sitz von Radio Bubble ist in Athen, obwohl viele Menschen von uns in anderen Gegenden der Welt leben. Radio Bubble folgt keiner Hierarchie, wie andere Informationsmedien. Alles beruht auf gegenseitigem Respekt und Vertrauen seiner vielen MitarbeiterInnen.
Wir informieren die Welt über die aktuellsten Krisen-Themen aus Griechenland.
Wir setzen die BürgerInnen durch Reportagen über Themen in Kenntniss, die von den Mainstream-Medien traditionell gemieden werden.
Wir setzen uns in Themen von Kultur, Kommunikation und Information dynamisch ein.
Wir unterstützen und nehmen an Solidaritätsveranstalltungen teil und setzen uns für bedürftige Menschen ein.Live Radio. Im Jahr 2007 riefen wir die BürgerInnen mit dem Logo “be the media” auf sich aktiv zu beteiligen. Bis heute wurden auf unseren Internetseiten 7500 Radiosendungen unter anderem zu Politik, Kultur, Internetkultur, Open Source Software, Creative Commons, Theater, Radiodokumentationen hochgeladen; außerdem wurden Interviews mit anerkannten Personen aus dem Kulturspektrum, mit Politikern und natürlich mit einfachen BürgerInnen durchgefuehrt.
Nachrichten und interantionale Nachrichten. Im Jahr 2011 versahen wir den Hashtag #rbnews und riefen alle BürgerInnen auf ihre Nachrichten darunter zu versenden. Heute, nehmen Hunderte von Menschen an der Nutzung des Hashtags teil und bilden den partizipativen Journalismus (oder Graswurzel-Journalismus), während unser Hashtag für 2012 es zum zweitbeliebtesten Format unter vielen im griechischen Twitter schaffte. Auf unserer Seite werden Nachrichten hochgeladen, die nach den Kriterien des partizipativen Journalismus und der traditionellen Journalismusinstrumente überprüft werden.
Hackademy. Im Jahr 2012 haben wir eine Schule gegründet, deren Aufgabe es ist, die Bildungslücke zwischen Bürgern, Profis und die Akademikergemeinde zu schliessen. Die Hackademy betreibt jährliche Ausbildungsprogramme und täglich wechselnde Seminare zur Thematik des partizipativen Journalismus und der sozialen Medien.
Blogs. In dieser Rubrik finden Sie Gedanken und Literatur der Blogger aus Griechenland; hier wird auch die Zeitschrift "Bahar" herausgegeben, auf der das ganze Material der Blogger auf Papier übertragen wird und gratis angeboten wird.
Musik. Die Produzenten der Musiksendungen von radiobubble berichten über das Neueste in der Musikszene und filtern die griechische und international Musikszene. Die Live- Veranstaltungen finden im Café des radiobubble statt.
Community. Hier laden die Buürger ihre Radiosendungen hoch ohne eine Genehmigung zu benötigen und ohne zensiert zu werden.#rbnews: Been there, seen it, shared it.
Prüfen- Überprüfen und Veröffentlichung der Nachrichten von #rbnews.

Der Hashtag #rbnews war für das Jahr 2012 der zweitbeliebteste Hashtag unter den Twitter- Nutzern- und erster unter den Nachrichtenportals- mit 393.049 Tweets. Für die harmonische und effektive Nutzung des Hashtags brauchen wir nicht nur die Partizipation der BürgerInnen, sondern auch die möglichst beste Koordination unseres freiwilligen Mitarbeiterteams, das alle Nachrichten- 24 Stunden am Tag, 365 Tage im Jahr- überprüft, verifiziert und hier und hier hochlädt. Der Nachrichtendienst von radiobubble strebt die Verstärkung und Ermutigung von Bürgern und Bloggern an um seine Präsenz auszuweiten und die Berichtserstattung effektivvoller zu gestalten.

International: Nachrichten aus Griechenland, die Sie nirgend woanders finden.
Wir berichten in 8 Sprachen die ganze Welt über das, was in Griechenland passiert.

Im Herbst 2012 begannen wir eine Reihe von Radiosendungen in Englischer Sprache, und es folgten die kurze Nachrichtensendungen in Französisch und Spanisch. Dies gewährleistet eine weltweite Berichterstattung über das, was in Griechenland passiert. Unsere Nachrichten in anderen Sprachen können eine eigenständige Website in 8 Sprachen (neben Griechisch) benutzen und wir haben bereits Pläne, in näherer Zukunft andere Sprachen hinzuzufügen. Auf diese Weise bieten wir unabhängige Informationen nicht nur für Griechen im Ausland und Bürger der ganzen Welt, sondern auch für Einwanderer in Griechenland, die Schwierigkeiten mit der griechischen Sprache haben.

Außerhalb der Anführungszeichen: Informationen aus dem Internet für Menschen, die offline sind Wöchentliche Newsletter für Menschen, die nicht mit dem Internet verbunden sind.
Für das Jahr 2013 planen wir die Schaffung von Möglichkeiten, in denen Gruppen von Menschen, denen es schwer fällt sich im Internet zurechtzufinden, lernen sich im Internet zu orientieren. So planten wir die Veröffentlichung eines wöchentlichen "Newsletter" in drei Sprachen (Griechisch, Englisch, Französisch), der ausgedruckt und entsprechend genutzt werden kann. Dieser Newsletter steht jede Woche frei zum Download bereit und stellt ein nützliches Informationsinstrument dar, das alle Themen behandelt, die die herkömmlichen Medien demonstrativ missachten.n Zusammenarbeit mit der Hackademy, erforschen wir den Einfluss von#rbnews im Fortschritt des partizipativen Journalismus.

Der Hashtag #rbnews im twitter ist weltweit der erste gelungene Versuch eines Mediums im Grasswurzeljournalismus und überhaupt ein offenes in der Kultur der sozialen Medien, das aufgrund eines Pflichtkodex als selbstgesteuert gilt.
Dieses stellt mehr als ein typisches Medium dar, für die Art und Weise, auf die “die Werkzeuge des Grasswurzeljournalismus sich in der modernen Zeit entwickeln”.
Gleichzeitig, durch die Geschichte von rbnews wird die Zukunft der “traditionellen”, “partizipativen” und des Graswurzeljournalismus aufgespürt; diese Entwicklung stellt einen Forschungsgegenstand für die Wissenschaftsgemeinde, den Profi, die new media specialists und den Nachrichtendienst dar .
“Die Geschichte eines Hashtags” wird nicht nur in der Form eines e- Books mit einer Creative Commons- Lizenz herausgegeben, sondern wird auch als Buch im Buchhandel erhältlich sein. Das Twitterarchiv von #rbnews wird in der Zukunft für weiter wissenschaftliche und journalistische Verwertung für alle offen bleiben.

Hackademy
Wir informieren Bürger und bilden Journalisten im angemessenen Umgang mit journalistischen Werkzeugen des neuen Zeitalters weiter.
Die Hackademy bagann ihre Arbeit im Mai 2012 als informelle Bildungsstruktur, deren Ziel es ist, eine Schnittstelle der folgenden drei Pole des Informations- und Presse-Systems zu bilden:
(1.) Die professionellen Journalisten, (2.) die verschieden Medien und Einrichtungen und (3.) die Hochschulen
Die ersten Kurse zum Thema "Journalismus in Neuen Medien" und "Internet-Radio" wurden im November 2012 ins Leben gerufen und wurden bis zum April 2013 erfolgreich, nach 96 Stunden Kurs- und Workshops-Programm, abgeschlossen. Während dieser Zeit wurde außerdem täglich eine Reihe von Kurzzeit-Seminaren und Laboratorien zu ausgewählten Themen durchgeführt.
Im September 2013 werden wir den zweiten Unterichts-Zyklus beginnen. Unser Ziel ist es, dass dieser Zyklus sehr kostengünstige oder sogar kostenlos bleibt, um unser Wissen uneingeschränkt, sowohl den Bürgern, die "Bürgerjournalismus" praktisch ausüben wollen, als auch den professionellen Journalisten, die sich in der Nutzung der neuen Medien und Technolgien spezialisieren möchten, als Lehrstoff zu vermitteln.

Recherche über Privatisierungen

Wir führen eine ausführliche Recherche über die Privatisierungen in Griechenland durch.
Seit 2010 haben die griechische Regierung zusammen mit der Troika den Ausverkauf des öffentlichen Vermögens als Lösung zu den Finanzproblemen des Landes beschlossen. Laut ihrem Plan sind Privatisierungen notwendig, um das hochbegehrte Wachstum zu schaffen. Im Jahr 2012 begann unsere große Recherche zu diesem Thema. Der erste Teil ist dank der finanziellen Unterstützung der Mitglieder der RB-Community und der Stiftung Isvara abgeschlossen und ist hier zu lesen.

Wasserprivatisierung
Wir bauen eine online Kommunikations- und Kooperationsplatform für die AktivistInnen, die sich gegen die Wasserprivatisierung in Griechenland mobilisieren.
Durch die Stiftung Isvara haben wir schon einen Teil der Finanzierung abgesichert, den wir für unsere große Recherche über die geplante Wasserprivatisierung in Griechenland brauchen. Die Recherche ist in vollem Gange; gleichzeitig wollen wir eine online Kommunikations- und Kooperationsplatform für die AktivistInnen aufbauen, die sich gegen die Wasserprivatisierung in Griechenland mobilisieren, da solche Initiativen zahlreich sind und mit Koordinierungproblemen zu kämpfen haben.


Die Krise und betroffene soziale Gruppen

Wir zeichnen die Wirkungen der Krise auf die anfälligsten sozialen Gruppen Griechenlands auf.
Schwache soziale Gruppen des Landes (unter anderem alleinerziehende Familien, Migranten, ethnische Minderheiten, Drogenabhängige, Obdachlose, Personen mit besonderen Bedürfnissen) wurden schwer von den Wirkungen der Wirtschaftskrise getroffen. Wir möchten die Wirkungen dieses Problems erfassen und darstellen. Unser erstes Projekt fokussiert auf die Art, wie HIV- Infizierte als Wahlkampfmittel für die Wahlen im Mai 2012 mißbraucht wurden. Damals haben die griechischen Behörden und die Massenmedien HIV- kranke SexarbeiterInnen stigmatisiert, indem sie ihre Identitäten und ihre Gesichter der Öffentlichkeit bekannt gemacht haben. Unser Dokumentarfilm zu diesem Thema soll in den nächsten Monaten in Umlauf kommen.

Die Zweite Generation
Wir zielen darauf ab, den MigrantInnen zweiter Generation eine Stimme zu geben.
Obwohl die Probleme, mit denen die Flüchtlinge in Griechenland konfrontiert werden und die rassistischen Angriffe auf sie weit bekannt sind, bleiben die Probleme der MigrantInnen zweiter Generation relativ unbekannt. Diejenigen, die hier geboren und aufgewachsen sind, werden mit akuten Ausgrenzungsproblemen konfrontiert.
In Zusammenarbeit mit MigrantInnen zweiter Generation planen wir die Herausgabe eines Buchs und eines E-Books, die ihre Leben durch Texte und Photos dokumentieren werden, so, dass sie ihnen eine Stimme geben.

Unterstützung / Koordinierung der Soli-Bewegungen des Landes
Wir bauen ein Plattform-Netzwerk auf, das die Hunderte, im ganzen Land verstreuten Solidaritätsbewegungen miteinander verbindet.

Von den BäuerInnen, die ihre Produkte zu günstigen Preisen direkt an die Verbraucher verkaufen, über die freiwiligen NachhilfelehrerInnen von #tutorpool bis hin zu den GewerkschafterInnen der öffentlichen Stromgesellschaft, die bedürftigen Familien die Stromversorgung wiederherstellen, gibt es Hunderte von Solidaritätsbewegungen, die in unserem Land mit fortschreitender Krise entstanden sind.
Wir bauen eine Netzwerk-Plattform auf, die die im ganzen Land verstreuten Solidaritätsbewegungen miteinander verbindet und ihnen die Möglichkeit anbietet, sich mit ähnlichen Bewegungen aus dem Ausland zu koordinieren, um ihre Effektivität zu stärken.

Das Gold von Chalkidiki

Wir berichten von den Ereignissen, die mit dem geplanten Goldabbau in Chalkidiki zusammenhängen.
Wir berichten vollständig von den Ereignissen, die wegen des geplanten Goldabbaus in Chalkidiki entstanden sind und arbeiten an einer Druckausgabe sowie einer Radio-Doku zu diesem Thema.

No comments:

Post a Comment